miercuri, 7 decembrie 2011

CURA CU STRUGURI

Judecând după numele său - viţa de vie - fără îndoială că în frunzele, în seva şi în fructele acestei plante se află o tainică energie a vieţii. Mult mai apropiaţi de natură ca noi, înaintaşii noştri botezau florile, arborii şi ierburile de leac în funcţie de virtuţile lor. Şi nu s-au înşelat niciodată. E suficient să ţinem un ciorchine de strugure în soare, ca să înţelegem că reprezintă una din corolele de minuni ale firii. Lumina filtrată prin boabele translucide, culoarea de miere şi de ambră brumată, gustul dulce şi rafinat explică de ce în antichitate strugurii erau consideraţi fructe sacre. Nici o mirare: acum, la început de mileniu, faima lor e la fel de puternică, dar de data asta, explicată ştiinţific. Motivul? Până nu demult apreciate doar ca materie primă pentru vin, aceste fructe au devenit materie primă pentru medicamente, datorită proprietăţilor lor terapeutice. Studii riguroase, făcute în laboratoare şi clinici de prestigiu din lume, demonstrează că strugurii, consumaţi din belşug, rivalizează ca acţiune terapeutică cu o întreagă industrie de medicamente. La loc de frunte se află rezultatele privitoare la acţiunea de prevenire a bolilor tumorale, inclusiv a cancerului, cercetări in vitro şi chiar de laborator, punând în evidenţă faptul că acidul elagic conţinut de struguri reduce cu până la... 70% incidenţa cancerului, în special a celui pulmonar. O primă aplicaţie: mai ales persoanele care inspiră noxe, fumătorii activi sau pasivi, trebuie să consume pe timpul toamnei mari cantităţi de struguri proaspeţi. O altă componentă, întâlnită din abundenţă mai ales în strugurii roşii şi negri, quercitina, inhibă dezvoltarea melanoamelor maligne (una din cele mai invazive şi mai greu de tratat forme de cancer), fiind şi o speranţă în tratarea tumorilor metastazate. Aceeaşi quercitină este un protector al inimii, ajută la menţinerea supleţii vaselor de sânge, întăreşte capilarele şi încetineşte considerabil procesul de îmbătrânire. Resveratrolul, o altă substanţă conţinută de struguri, este un elixir mai ales pentru femei, studii clinice arătând ca ameliorează activitatea hormonală, fiind de un imens ajutor pentru reglarea ciclului menstrual, combaterea hirsutismului, a hipoplaziei mamare (insuficienta dezvoltare a sânilor), a infertilităţii şi a menopauzei premature. De asemenea, această substanţă ajută la prevenirea şi combaterea cancerului la sân şi a tumorilor mamare în general.

O precizare importantă

În primul rând, strugurii trebuie consumaţi cu tot cu coajă pentru a avea efectele terapeutice scontate. Oricât vi s-ar părea de amăruie, înecăcioasă ori neplăcută la gust, acceptaţi ideea că trebuie să mestecaţi bine şi să înghiţiţi această coajă. De ce? Pentru că în coajă şi în micul strat gelatinos dintre ea şi pulpa fructului se află cele mai valoroase substanţe sub aspect terapeutic. Dacă vrem să profităm din plin de valoarea acestui fruct, ar fi bine să mestecăm şi sâmburii, care conţin un ulei gras ce reduce colesterolul şi menţine sănătatea vaselor de sânge. Strugurii conservaţi păstrează sub 10% din proprietăţile curative ale celor proaspeţi, iar vinul, sub 6%, aşa încât cei care imaginează variante „originale” ale curei de struguri trebuie să ştie că nimic nu substituie forţa unui strugure proaspăt, „adevărat”.

Niciun comentariu: