vineri, 2 decembrie 2011

Remedii naturiste pe baza de MUSTAR

Există două specii de muştar: una cu seminţele albe (Sinapis albă), care are efecte mai blânde (dar este şi mai slabă din punct de vedere terapeutic) şi una cu seminţe negre (Sinapis nigra), cu un puternic gust picant şi extrem de rubefiantă, care este de obicei preferată în terapie. Ambele sunt intens folosite în medicina populară, mai ales ca aplicaţii externe în bolile bronho-pulmonare, în care fac adevărate minuni. Să vedem în continuare câteva modalităţi de preparare şi câteva utilizări terapeutice ale ambelor specii de muştar:

Reţete cu muştar

Făină de muştar

Se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea sau prin zdrobire în piuă. Se păstrează în recipiente închise la culoare şi în locuri răcoroase. De regulă, este de preferat ca făina de muştar să fie folosită în primele 2-3 săptămâni de la preparare, după aceea proprietăţile sale curative diminuându-se progresiv.

Se administrează intern în lapte sau vin, iar extern se foloseşte la prepararea cataplasmelor.

Cataplasmă cu muştar

Se amestecă 3-4 linguri de făină de muştar cu apă până se formează o pastă, care se pune apoi într-un săculeţ de pânză şi se aplică pe locul afectat, ţinându-se până la înroşirea pielii şi apariţia unei uşoare senzaţii de arsură.

Pentru copiii peste 6 ani, cataplasma se prepară din 3 linguri de făină de muştar şi 3 linguri de făină obţinută prin măcinarea seminţelor de in. La copiii sub 6 ani aplicaţiile cu muştar sunt contraindicate.

Indicaţii terapeutice ale muştarului

Constipaţie cronică - se iau zilnic 1-2 linguri de seminţe întregi de muştar alb, pe stomacul gol, înghiţindu-se cu apă. Este un tratament eficient, dar contraindicat persoanelor care suferă de colon iritabil.

Intoxicaţii - se amestecă 1 lingură de făină de muştar negru într-un pahar de apă şi se ia pe stomacul gol. Provoacă aproape instantaneu un acces de vomă care va elimina materiile toxice din stomac.
Lipsa poftei de mâncare - se pune un sfert de linguriţă de făină de muştar negru într-un pahar cu lapte. Se administrează cu un sfert - o jumătate de oră înainte de masă.

Aplicaţii externe cu muştar

Bronşită, astm, pneumonie - se aplică o cataplasmă cu făină de muştar negru pe zona toracelui. Se menţine atât timp cât senzaţia de arsură nu este foarte puternică, după care se îndepărtează şi se acoperă zona tratată cu un material călduros.

Dureri reumatice, nevralgii - în apa fierbinte din cadă se pune un săculeţ cu 100-200 grame de seminţe de muştar negru. Se lasă circa 10 minute, după care se îndepărtează. Se fac băi generale în această apă cu durata de 10 minute. Este un tratament valabil şi în astmul cronic, în durerile cu diverse localizări produse de expunerea îndelungată la frig sau curenţi de aer.

Precauţii şi contraindicaţii la tratamentul cu muştar

Copiii sub 6 ani sunt extrem de sensibili la tratamentul cu muştar negru, care poate da intoxicaţii severe.

Administrarea prelungită a muştarului, negru sau alb, devine iritantă şi toxică, mai ales la persoanele cu dispepsie, cu stomacul sau colonul sensibil, care suferă de iritaţii ale căilor urinare.

Niciun comentariu: